Ana Sayfa
Fakülte
Değerlerimiz
Değerlerimiz

Değerlerimiz

Fakültemiz'de Ders Veren Türk Siyasal ve Akademik Yaşamına Yön Vermiş İsimler

Prof. Dr. Sabahattin Zaim 

Hocaların Hocası Prof. Dr. Sabahattin Zaim, eskiden Osmanlı Devleti topraklarında bulunan Makedonya’nın İştip Kasabasında, 1926 yılında dünyaya geldi. Ailesi ile birlikte 1934 yılında İstanbul’a yerleşti. Makedonya’da 5 yaşında başladığı eğitimine İstanbul Fatih’te yer alan Fethiye İlkokulu’nda devam etti. Ardından İstanbul Vefa Lisesi’ne giderek 1943 yılında üstün başarı ile mezun oldu. Ülkesine ve milletine daha iyi hizmet edebilme düşüncesi ile Mülkiye (Siyasal Bilimler Fakültesi) imtihanına girdi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’ni kazandı. 1947 yılında bu fakülteden mezun olan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, yurdumuzun çeşitli yerlerinde Kaymakam olarak görev yaptı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistan olarak akademik hayata adım attı. 1993 yılına kadar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yaptı. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, İstanbul Üniversitesi’ndeki görevinin yanında, 1955 - 1957 yılları arasında ABD Cornell Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. ABD’deki görevinden sonra Almanya Münih Üniversitesi’nde ekonomi üzerine bir süre ders verdi. 1977 - 1979 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliği görevini yürüttü. 1980 – 1982 yılları arasında Suudi Arabistan Cidde Melik Abdülaziz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Sosyo-Teknik Etütler Bölümü’nde ders verdi. 1993 – 1998 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 1998 - 2000 yılları arasında YÖK (Yükseköğretim Kurulu) üyeliğinde bulundu. 2003 – 2004 yılları arasında Milletlerarası Saraybosna Üniversitesi (International University of Sarajevo) Kurucu Rektörü olarak çalıştı. 2006 yılından sonra Makedonya Üsküp’teki Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti üyesi olarak görevini sürdürdü. İstanbul’da kurulan Türkiye’nin ilk özel motor fabrikası olan Gümüş Motor (Pancar Motor) kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyeliği ile devlet tarafından Konya’da kurulan TÜMOSAN Motor Fabrikasının ilk yönetim kurulunda üye olarak görev yaptı. Ayrıca İlim Yayma Vakfı ve Cemiyeti kurucu üyeliklerinde bulundu. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 10 Eylül 1959'da, Ulya Hanım'la evlenmiş ve 5 çocuk sahibi olmuştur. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 81 yaşında, 10 Aralık 2007 tarihinde, bir Pazar sabahı saat 04.15’de vefat etmiş ve cenazesi Edirnekapı Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilmiştir. Ülkemizin yetiştirdiği değerli bir bilim adamı olan Sabahattin Zaim’in ismini kendisinin de kurucu mütevelli heyeti üyeliği yaptığı İlim Yayma Vakfı kurduğu üniversitesine bir vefakârlık örneği olarak vermiştir.

Prof. Dr. Erol Kozak

ÎBRAHÎM EROL KOZAK, 1948 yılında Konya'da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Konya'da yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi (1968). Kısa bir süre yaptığı Maiyet Memurluğundan sonra Atatürk Üniversitesi'ne Sosyal Siyaset asistanı olarak girdi. «Erzurum İlinin Nüfus, İşgücü, İstihdam Meseleleri ve Dönen İşçiler» konulu teziyle İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde İktisat Doktoru oldu (1973). Colombia Üniversitesi'nde misafir bilim adamı olarak araştırmalar yaptı (1974). Sosyal Siyaset bilim dalında doçent oldu (1983). Halen, Atatürk Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi'nde Sosyal Siyaset dalı öğretim Üyesi olarak görev yapan Kozak, 1970 yılından beri «Sosyal Siyaset», «Îşçi-Işveren İlişkileri», «Çalışma Ekonomisi», «Kamu Yönetimi» dersleri vermektedir.

Prof. Dr. Ömer İNAN

Ömer İNAN 1951 yılında Mersin'de doğdu. İlköğretimini Mersin'de, orta ve lise öğretimini Ankara'da tamamladı. ODTÜ İdari İlimler Fakültesi Ekonomi – İstatistik Bölümü’nü 1975 yılında bitirdi.
Başbakanlık Devlet Personel Dairesinde kontrolör ve başraportör olarak çalıştı. TUSAŞ'ta iki yıl personel müdürü olarak görev yaptı.
Sakarya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde 1978 yılında asistan olarak göreve başladı. 1982 ‘de öğretim görevlisi oldu.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde 1980 yılında yüksek lisansını, 1987 yılında doktorasını tamamladı. 1990 yılında doçent, 1995 yılında profesör oldu.
Sakarya Üniversitesi'nde kurucu Genel Sekreter, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü, Ekonomi Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Daha sonra Kırıkkale Üniversitesi'nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve İktisat Bölüm Başkanı oldu.
TOBB'da 1988-1990 yılları arasında İktisadi Araştırmalar Daire Başkanı olarak çalıştı. 1990 yılında Türkiye Bilim Şurası Yürütme Kurulu üyeliğinde bulundu. Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nda danışmanlık ve Tahkim Kurulu Başkanlığı; Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda danışmanlık yaptı.
2000-2002 yılları arasında Yeminli Mali Müşavir olarak çalıştı.
2002-2011 yılları arasında iki dönem milletvekili olarak görev yaptı. TBMM, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ile Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyeliği görevlerinde bulundu.
İyi derecede İngilizce bilen İnan, evli ve dört çocuk babasıdır.
Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve araştırma yazarlığı yaptı. 40 civarında makalesi ve raporu yanında, ekonomi içerikli 4 kitabı yayınlandı. Prof. Dr. Ömer İNAN 1 Aralık 2020 tarihinde vefat etmiştir.

Prof. Dr. Sami Güçlü 

Sami Güçlü, 6 Eylül 1950'de Konya Kuyulusebil'de doğdu. Babasının adı Hasan, annesinin adı Esmehan'dır. İktisatçı, Öğretim Üyesi; İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Doktorasını aynı fakültede tamamladı. Akademik hayatına Sakarya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde başladı. İngiltere Leicester Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1989'da doçent, 1995'de İktisat Politikası Anabilim Dalı'nda profesör oldu. Başbakanlık Başmüşaviri olarak çalıştı. İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi ve Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Öğretim Üyesi, Dekan Vekili ve Yardımcısı, Senato Üyesi, Bölüm ve Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. Ders kitaplarının yanı sıra çok sayıda bilimsel makale ve tebliği yayınlandı. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. 22. Dönem Konya Milletvekili seçildi, 58 ve 59. Hükümetlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevinde bulundu. İngilizce bilen Güçlü, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Bilal Eryılmaz 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 1978 yılında Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde asistan olarak göreve başladı. “Yüksek Lisans”ını Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde “Kamu Yönetimi” alanında tamamladı. 1982-1983 yılları arasında İngiltere Reading Üniversitesi Politika Bölümü’nde araştırma ve incelemelerde bulundu.1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı’na “Öğretim Görevlisi” ve 1987’de aynı anabilim dalına “Yardımcı Doçent” olarak atandı.1989 tarihinde Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı’nda “Doçent” unvanını kazandı.1995 yılında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı’na “Profesör” olarak atandı. 1996-1999 yılları arasında SAÜ İkitisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü.Bilal Eryılmaz, Rektör danışmanlığı, Senato üyeliği, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu üyeliği, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nda ekonomi danışmanlığı görevlerinde bulundu. Prof. Dr. Bilal Eryılmaz 26 Kasım 2020 tarihinde vefat etmiştir.

Prof. Dr. Davut Dursun 

Davut Dursun, 1954 yılında Artvin ili Borçka ilçesinin Maral Köyünde doğdu. Maral İlkokulunu (1966), Borçka Ortaokulunu (1969), Artvin Öğretmen Okulunu (1972) ve Rize Lisesini (dışarıdan, 1977) bitirdi. Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulunda (bugünkü İletişim Fakültesi) tamamladı (1981). Aynı üniversitenin İktisat Fakültesi Siyaset İlmi Enstitüsünde yüksek lisans (1981-1983) öğrenimi gördükten sonra Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora (1982-1987) yaptı. 1992’de üniversite dışından doçent unvanı aldıktan sonra 2005 yılında siyaset ve sosyal bilimler alanında profesör olarak atandı.  Davut Dursun, meslek hayatına Milli Eğitim Bakanlığında sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. Konya/Altınekin Akıncılar İlkokulu, Rize/Pazar Nurluca İlkokulu, Rize/Merkez Zincirliköprü İlkokulu, Rize Merkez Pazarköy İlkokulu ile İstanbul/Beyoğlu Cemal Artüz İlkokulunda görev yaptı (1972-1984). Doktora öğrenimi devam ederken Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Araştırma Görevlisi (1984-1987) olarak çalışmaya başladı. Doktorasını verdikten sonra üniversitedeki görevinden ayrılarak özel sektöre geçti ve bir yayıncılık ve araştırma kurumunda görev aldı. Burada modern dönem Türk ve İslam dünyası alanında editörlük, ansiklopedi madde yazarlığı ve yöneticilik görevlerini yürüttü. Çok sayıda ansiklopedi maddesini kaleme aldı ve dönemin gazete ve dergilerinde yazıları yayımlandı. Bu arada akademik çalışmalarını da sürdüren Dursun 1992 yılında doçent payesini aldıktan sonra 1994 yılında yeniden üniversiteye dönerek Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak atandı. Profesörlüğe atandıktan sonra 13 Temmuz 2005 tarihinde Ak Parti Grubunun önerdiği listeden TBMM tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçildi. 3984 Sayılı Yasanın 6. maddesi gereğince 2009 yılında yapılan kura çekimi sonucu Üyeliği sona eren Dursun, daha sonra yeniden aday gösterilerek, 28 Mayıs 2009 tarihinde TBMM tarafından ikinci kez Üst Kurul Üyeliğine, Üst Kurulun 17 Temmuz 2009 tarihli toplantısında yapılan oylama sonucunda ise Üst Kurul Başkanlığına seçildi. İki yıllık başkanlık görevinden sonra Davut Dursun, 19 Temmuz 2011 tarihinde Üst Kurul tarafından ikinci kez Başkanlık görevine seçildi. 23 Temmuz 2013 tarihinde ise üçüncü kez başkanlık görevine seçildi .Evli ve iki çocuk babası olan Dursun, Fransızca bilmektedir. RTÜK üyeliği sırasında üniversitedeki görevinden izinli olan Davut Dursun’un Türk siyasal hayatı, modern dönemdeki sorunlar ve süreçler, demokrasiye karşı müdahaleler ile Ortadoğu alanlarında yayınlanmış kitapları, makaleleri, çevirileri ve ansiklopedi maddeleri vardır. Türk demokrasisinde krizler üzerinde belgesel türü çalışmaları da yayınlanan Dursun’un yayınlanan belli başlı çalışmaları şunlardır:  - Yönetim-Din İlişkileri Açısından Osmanlı Devletinde Siyaset ve Din, (İstanbul, İşaret yayınları, 1989). - İslam Dünyasında Dayanışma Hareketleri ve İslam Konferansı Teşkilatı, (İstanbul, Ağaç Yayınları, 1992). - Ortadoğu Neresi?, (İstanbul, İnsan Yayınları, 1995). - İslam Dünyasında Entegrasyon Hareketleri ve İslam Konferansı Teşkilatı, (İstanbul, İşaret Yayınları, 1999). - Demokratikleşemeyen Türkiye, (İstanbul, İşaret Yayınları, 2000). - Ertesi Gün/Demokrasi Krizlerinde Basın ve Aydınlar, (İstanbul, İşaret Yayınları, 2000). - 27 Mayıs Darbesi: Hatıralar/ Gözlemler/ Düşünceler, (İstanbul, Şehir Yayınları, 2001). - Siyaset Bilimi, (6. Baskı, İstanbul, Beta Yayınları,2012) - 12 Mart Darbesi: Hatıralar/ Gözlemler/ Düşünceler, (İstanbul, Şehir Yayınları, 2003). - 12 Eylül Darbesi: Hatıralar/ Gözlemler/ Düşünceler, (İstanbul, Şehir Yayınları, 2005). - Dönüşüm Sürecindeki Türkiye: Aktörler/Alanlar/Sorunlar, (H. Al ve B. Duran ile birlikte, İstanbul, Alfa Yayınları, 2007). - Demokrasi Sorunu ve Türk Demokrasisi, (İstanbul, Şehir Yayınları, 2001). - Çağdaş Ortadoğu Araştırma Kılavuzu, (Guy Feuer’den çeviri ve ek, İstanbul, İşaret Yayınları, 1992). - Türkiye’de Yönetim Geleneği, (H. Al ile birlikte, derleme, İstanbul, İlke Yayınları, 1998).

Prof. Dr. Engin Yıldırım 


1966’da İstanbul Üsküdar’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Beylerbeyi’nde tamamladı. 1987’de İ.Ü. İktisat Fakültesini bitirdi. 1988 yılında öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla açılan yarışma sınavını kazanarak lisansüstü eğitim için İngiltere’ye gitti. 1989’da Warwick Üniversitesi Warwick Business School’da yüksek lisansını, 1994’de Manchester Üniversitesi Faculty of Economics and Social Studies’de doktorasını tamamladı. 1994–2010 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2003-2010 arasında aynı fakültede dekanlık görevinde bulundu. Çalışma İlişkileri, İşçi Hareketleri ve Eleştirel Örgüt Teorisi alanlarında İngilizce ve Türkçe çok sayıda makalesi ve bildirisi bulunmaktadır. Makalelerinden 4 tanesi Uluslararası Sosyal Bilimler atıf indeksince (SSCI) taranan dergilerde yayınlanmıştır. 09.04.2010 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından YÖK Genel Kurulunun  gösterdiği  üç aday arasından Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilmiştir.  İngilizce bilen Engin Yıldırım, evli ve 2 çocuk babasıdır.  

Fotoğraflar