Ana Sayfa
Duyurular
Türkiye’nin Sakin Şehirleri Konuşuldu
TÜRKİYE’NİN SAKİN ŞEHİRLERİ KONUŞULDU

TÜRKİYE’NİN SAKİN ŞEHİRLERİ KONUŞULDU

Fakültemiz tarafından 08/05/2018 tarihinde “Sakin Şehirler (Cittaslow)” isimli bir çalıştay düzenlendi.

Fakültemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun’un moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Barkan ve Mudurnu Belediyesi’nden Mimar Nihan Karakaşoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Yaşadığınız Şehre Katkı Evrensel Bilime Katkıdır

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hamza AL ‘’Sakarya Üniversitesi olarak eğitimi sadece sınıflardan ve üniversite hocalarından ibaret saymıyoruz. Öğrencilerimizi sınıfların dışında da eğitmeye ve başka alanlarda uzman olan kişilerle tanıştırmaya çalışıyoruz. Eğer şehrinize bir katkınız yoksa evrensel bilime katkı yapma şansınız olmaz. Evrensel bilime neler katabiliriz diyerek çalışmalarımıza devam ediyor ve sakin şehir projesini Sakarya halkının gündemine taşımak için istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Sosyal ve Ekonomik Hayat Canlandırılacak

Etkinlikte sakin şehir kavramının tanımını yapan Prof. Dr. Davut Dursun, ‘’Sakin Şehirler konusu Türkiye’nin gündemine yeni girmiş olan bir konudur. Sakin Şehirler olgusu 1999 yılında Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini’nin vizyonu doğrultusunda ortaya çıkan bir projedir. Ekonomik gücü olmayan kentler zamanla ölmektedir. Kentin kendi kimliğine sahip çıkarak kalkınması mümkündür. Kentin doğasına, esnafına, kültürüne, tarihine, yemeklerine, ürünlerine saygı duyarak bir kalkınma geliştirmesi sosyal ve ekonomik hayatın canlanması kentin ayakta kalması için şarttır’’ diye konuştu.

Sakin Şehirler İlgi Odağı Haline Geliyor

Seferihisar’ın Türkiye’nin ilk sakin şehri olduğu belirten Prof. Dr. Murat Barkan, “Seferihisar’daki kamusal mekânlara yönelik Sakin Kent kriterleri doğrultusunda yapılan çalışmaların başında yerel üreticiler için yapılan düzenlemeler gelmektedir. Özverili çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sonuç diğer şehirlerinde örnek almasını sağlamış ve Sakin Kentleri bir ilgi odağı haline getirmiştir. Bize sunulanlardan ziyade olmayanı var etmeye çalışmalı ve daha iyi olanı gelecek nesillere bırakmak için çalışmalıyız” dedi.

Taraklı Osmanlı Sivil Mimarisinin En Güzel Örneklerinden

Taraklının Osmanlı dönemi sivil mimari örnekleriyle dolu tarihi bir dokuya sahip olduğu ifadelerini kullanan Tacettin Özkaraman, şunları söyledi:

“Taraklıda bulunan tarihi konaklar ve dükkanlar restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Taraklı’yı diğer Sakin Kentlerden ayıran en önemli unsur Osmanlı dönemi kent dokusunu muhafaza eden yapısıdır. Bu durumun kentin nüfus artışı yaşamamış olmasından dolayı olduğu söylenebilir. Sakin Şehirler projesi ile kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerine, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi amaçlanmaktadır’’

Bolu’nun Mudurnu ilçesinin, Türkiye’nin 15’inci Sakin Şehir unvanı kazandığına dikkat çeken Nihan Karakaşoğlu,’’ Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya çalışıyor ve Mudurnu için en iyi olanı hedefliyoruz. Ciddi emekler ortaya koyarak Sakin Şehirler ağına dahil olmayı başardık. Kazandığımız bu ünvanı geleneklerimizi kaybetmeden gelecek nesillere aktarmak hedeflerimizin başında gelmektedir’’ dedi.

Çalıştay, öğrencilerle gerçekleştirilen soru cevap bölümünün ardından Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hamza AL’ın konuşmacılara  plaket takdim etmesiyle sona erdi.

Çalıştayın videosuna aşağıdaki adresten ulaşılabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=kwTg6AemKUU