Ana Sayfa
Duyurular
Hocaların Hocası Anıldı
Hocaların Hocası Anıldı

Hocaların Hocası Anıldı

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin kurucusu Sabahattin Zaim ölümünün 7. yılında anıldı.

Sakarya Kent Park Bilgi Evinde düzenlenen anma  gecesinde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özdemir ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Taşkın konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in eski öğrencilerinin de katıldığı
anma programı öncesi Prof. Dr. Zaim’in hayatını anlatan bir video gösterimi gerçekleştirildi.

Programın açılışında konuşan SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Hamza Al, “Sabahattin Zaim denilince benim aklıma ilk en önce beyefendiliği ve tevazusu gelir. Biz ondan çok şey öğrendik. Gelecek nesilin de kendine hocamızı örnek alarak bu şekilde yetiştirmelerini temenni ediyorum. Hocamızı buradan bir kere daha rahmetle anıyorum” dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve uzun süre Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in asistanlığını yapmış olan Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Hocayı, 1993 yılında Sakarya Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni kurduğu zaman, burada asistanlık sınavını kazanıp yakından tanıma fırsatı buldum. Her insanın hayatını etkileyen, ona rol model olan birkaç kişi vardır; benim için tek rol model olan kişi Sabahattin hocamdır. Hocamız büyük bir ilim adamıydı ve ahlaki bakımdan çok düzgün bir insandı, bir aksiyon ve dava adamıydı. Hocamızı en iyi anlatan sözlerden biri de Raşit Küçük hocamızın ‘Peygambersiz dönemin sahabesi olan bir insandı’ cümlesi. Hocamız bu çağda yaşamış örnek insanlardan biriydi” dedi.

Bugün Prof. Dr. Zaim’in binlerce öğrencisinin üst düzey yönetici, akademisyen ve siyasetin içinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özdemir, “Bugün, ülkemizi hocamızın öğrencileri yönetiyor desek yanlış bir ifade kullanmış olmayız. 1960’lı yıllardan sonra önemli siyasetçiler örneğin, Turgut Özal, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan gibi isimler hocamıza gelip akıl danışırlardı. Bu yönüyle bakıldığı zaman, toplum açısından önemli ve saygın bir yeri vardı hocamızın” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Zaim’in İslam Ekonomisini Türkiye’de dile getiren ilk isimlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Özdemir, “Bugün Sakarya Üniversitesi’nde, Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde, biz İstanbul Üniversitesi’nde İslam Ekonomisi Yüksek Lisans Bölümleri açtık. Baktığımız zaman bu bölümleri açan akademisyenler, hocamızın öğrencileridir. Uluslararası arenaya baktığımız zaman da İslam Ekonomisinde önemli isimlerden biridir hocamız” diye konuştu.

Prof. Dr. Özdemir, “Hocamız iyi bir alim ve çok iyi bir öğreticiydi. Bize verdiği en önemli öğütlerden biri de önce bir ayağımızı yere sağlam basmamız, bir konuda uzmanlaşmamızdı. Daha sonra da diğer alanlarla ilgili bilgi sahibi olmamızı isterdi. Kendisi de birçok alanda bilgi sahibiydi. Hocamızın bir diğer yönü de farklı kültürlerde çalışmış olmasıydı. Amerika’da 2 yıl, Almanya’da 2 yıl, Cidde’de 2 yıl görev yaptı ve hem doğu hem de batı kültürlerini çok iyi bilirdi” dedi.

Prof. Dr. Zaim’in cemiyet ve dava adamı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özdemir, “Hocamız topluma yararlı olmak için gayretli bir insandı. Elinin değmedi hiçbir dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşu yoktur. Davet edilen her toplantıya icabet eder, oralarda konuşurdu. Davet edildiği yerlere gitme konusunda çok hassas bir insandı” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Özdemir konuşmasının sonunda, “Hocamı burada bir kere daha rahmetle anıyorum. Onu anlatacak birçok şey var aslında. Benim için pir-i kamil bir insandı. Böyle, her yönüyle mükemmel bir insanı, gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor” dedi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Taşkın, Prof. Dr. Zaim’in Sakarya Üniversitesi’ndeki ilk asistanlarından biri olduğunu ve onunla uzun bir dönem çalıştığını söyledi. Prof. Dr. Zaim ile birçok anısını anlatan Prof. Dr. Taşkın, “Hocamız herkese örnek bir şahsiyetti. Öğrencilerine nezaketinden dolayı bey ve hanım diye hitap ederdi. Hocamız farklı alanlarda da çalışmış bir insandı. Çevre kirliliği, su kirliliği konusunda da çalışmaları vardı” diye konuştu.

Fotoğraflar