Prof. Dr. Sabahattin Zaim Hocamızı Rahmetle Anıyoruz
Prof. Dr. Sabahattin ZAİM Hocamızı Rahmetle Anıyoruz

Hocaların Hocası olarak bilinen Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 1926 yılında Makedonya’da doğdu. 1934 yılında ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etti. 1943 yılında İstanbul Vefa Lisesi’nden üstün başarıyla mezun oldu. 1947 yılında Mülkiye’yi (AÜ.SBF) bitirdi. Mezuniyet sonrası çeşitli illerde kaymakam olarak görev yaptı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistan olarak akademik hayata başladı. 1993 yılına kadar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yaptı. 1955-1957 yılları arasında ABD Cornell Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Almanya Münih Üniversitesi’nde ekonomi üzerine bir süre ders verdi. 1977-1979 yılları arasında OTTÜ Mütevelli Heyeti üyeliği görevini yürüttü. 1980-1982 yılları arasında Suudi Arabistan Cidde Melik Abdülaziz Üniversitesi’nde ders verdi. 1993-1998 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 1998-2000 yılları arasında YÖK üyeliğinde bulundu. 2003-2004 yılları arasında International University of Sarajevo’da Kurucu Rektörü olarak çalıştı. 2006 yılından sonra Makedonya Üsküp’teki Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti üyesi olarak görevini sürdürdü. Akademik görevlerinin dışına Türkiye’nin ilk özel motor fabrikası Gümüş Motorun (Pancar Motor) kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyeliği ile devlet tarafından Konya’da kurulan TÜMOSAN Motor Fabrikasının ilk yönetim kurulunda üye olarak görev yaptı. Ayrıca İlim Yayma Vakfı ve Cemiyeti kurucu üyeliklerinde bulundu. Evli ve 5 çocuk sahibi olan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 10 Aralık 2007 tarihinde 81 yaşında vefat etmiş olup cenazesi Edirnekapı Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilmiştir. Bu vesileyle hocamızı rahmetle anıyoruz.

Prof.Dr. Hamza AL

SAÜ.İİBF Dekanı

Fakültemizde geçmişte görev almış tüm değerli hocalarımızın özgeçmişlerine ulaşmak için tıklayınız